Uspeh NBS se meri boljim životom građana

Bez autora
Jan 28 2013

Guverner Jorgovanka Tabaković rekla je cilj Narodne banke Srbije nije da jedina i sama bude uspešna, već da njen uspeh bude meren boljim životom, višim standardom, koji je jedino moguć ako bude povećan broj zaposlenih.To nije naš direktan posao, ali indirektno jeste naš cilj, pored onog osnovnog - da u srednjem roku držimo inflaciju u granicama četiri plus minus 1,5 odsto, a kolateralna posledica toga jeste i stabilnost kursa koji nije fiksni, ali ne smemo da dozvolimo da njegove oscilacije budu oštre, rekla je Tabakovićeva.

Uspeh NBS se meri boljim životom građanaCilj Narodne banke Srbije je da uspeh meri boljim životom i višim životom građana, kaže guverner Jogovanka Tabaković. Sve mere ekonomske politike, kako je navela, trebalo bi da budu usmerene na povećanje privredne aktivnosti i da u Srbiju dođe što više direktnih, "grinfild" investicija.

Guverner Jorgovanka Tabaković rekla je cilj Narodne banke Srbije nije da jedina i sama bude uspešna, već da njen uspeh bude meren boljim životom, višim standardom, koji je jedino moguć ako bude povećan broj zaposlenih.

"To nije naš direktan posao, ali indirektno jeste naš cilj, pored onog osnovnog - da u srednjem roku držimo inflaciju u granicama četiri plus minus 1,5 odsto, a kolateralna posledica toga jeste i stabilnost kursa koji nije fiksni, ali ne smemo da dozvolimo da njegove oscilacije budu oštre", rekla je Tabakovićeva Tanjugu.

Sve mere ekonomske politike, kako je navela, trebalo bi da budu usmerene na povećanje privredne aktivnosti i da u Srbiju dođe što više direktnih, "grinfild" investicija. "NBS će tome doprineti najbržim mogućim davanjem svih rešenja, dozvola, licenci i odluka svima onima čije privredne aktivnosti idu preko bilo koje službe centralne banke", naglasila je Tabakovićeva.

"Podržavanje svih projekata sa koje god strane dolazili, ako su dobro osmišljeni, i ako dugoročno daju efekte, jesu naš zajednički posao i nije važno ko u kojoj instituciji radi, kako se preziva i kakva mu je stranačka pripadnost", dodala je Tanjugova sagovornica.

"Prepoznajete iz mog odgovora primedbe onima kojima smeta to što će neko doći da zaseje njivu koja je zaparložena godinama, to što će neko platiti zakup zemljišta na koje neko nije godinama plaćao zakup", rekla je Tabaković.

Guverner je ocenila i da je za Srbiju izuzetno važno da dobije novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

"Taj dogovor ne mora i ne treba da znači novo zaduživanje kod te međunarodne finansijske institucije", ocenila je Tabaković. Dodala je da bi saradnja sa MMF-om, kroz aranžman iz predostrožnosti, trebalo da pokaže da ta institucija ima uvid u sve bilanse države, i da doprinese poboljšanju kreditnog rejtinga i nižim troškovima zaduživanja Srbije.

Ona je najavila i da će MMF pružiti podršku NBS tako što će zajednički organizovati konferenciju pod nazivom Beogradska inicijativa, najverovatnije krajem februara, na kojoj će biti reči o izazovima koje kriza postavlja pred bankarski sektor u Srbiji.

Rezultati fiskalne konsolidacije koju sprovodi Vlada Srbije, zajedno sa sistemskim rešenjima u agrarnoj politici, kao i saradnja sa MMF-om i bolji kreditni rejting zemlje, trebalo bi da pomognu Narodnoj banci u njenom osnovnom poslu - očuvanju stabilnosti cena, rekla je Tabakovićeva.

Guverner je naglasila da bi pre povećanja cena pod kontrolom države svuda gde je moguće trebalo sprovesti uštede "jer svi znamo koliko se i kako komotno troši novac koji se stiče sigurnom naplatom struje, gasa, komunalija, parkinga".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik